En blogg om livet, parforholdet og seksualiteten.
I min praksis som sexologisk rådgiver, er lyst eller mangel på lyst ofte problemer klienter kommer til meg med.
Både kvinner og menn kommer, men det er nok flest kvinner midt i livet som kommer til meg for mangel på lyst.
Mange mener det er overgangsalderen eller sykdom eller et dårlig forhold til partneren som er årsaken til mangelen på lyst.
Og alt dette kan være riktig, men hvis det er noe du ønsker å gjøre noe med, så må du kjenne etter hva som påvirker deg når det gjelder sex og lyst.
Som sagt, kan det være mange årsaker.
For mange er den seksuelle historien viktig for hvilke tanker du har i hodet når du skal ha sex. Har du dårlige seksuelle opplevelser, eller smertefulle seksuelle opplevelser, så er det ofte tanker og bilder som omhandler dette som fyller hodet når situasjoner som kan føre til sex oppstår. Det som da skjer er at all lyst forsvinner og både sex og situasjonen blir negativ og smertefull.
Kvinner med samleiesmerter er noe av det jeg jobber mest med, og det skal jeg skrive om seinere i høst.
Her har jeg lyst til å gjengi et svar jeg ga til en mann i 50-årene som var frustrert over at kona ikke ville ha sex etter at hun kom i overgangsalderen.
For mange kan det hjelpe å bestille seg en time til sexologisk rådgiver for å se om det er noe du eller parteren kan gjøre for å endre på situasjonen for å få det bedre, eller for å kunne akseptere situasjonen som den er.
Her er svaret jeg ga han:
Kjære frustrerte mann!
Det er nok helt riktig at kvinner kan miste lyst på sex når de kommer i overgangsalderen. Det skjer mange forandringer i kroppen. Den viktigste forandringen er nok at nivået av hormonet østrogen reduseres i kroppen. Det påvirker den seksuelle lyst, men det gjør også at mye av kroppens vev mister elastisitet og ”næring”. ”Temperaturbalansen” endres, og mange kvinner får en periode med hetetokter dag og natt, noe som påvirker søvnkvalitet, energinivå, og dermed også humøret.
Mange kvinner føler de mister litt av kunnskapen om seg selv i denne perioden.
”Jeg er ikke lenger den jeg brukte å være! Og hvem er jeg da?”
Dette er også en tid i livet som sammenfaller med en periode da mange (også menn) gjør opp status.
Ble dette det livet jeg hadde ønsket meg? Er det sånn jeg vil leve videre? Mange kvinner blir bestemødre i denne alderen, og jeg har også møtt kvinner som problematiserer at bestemødre har sex.
Som jeg har skrevet over, medfører østrogenmangelen en del endringer som går utover almenntilstanden, men den påvirker også lysten og evnen til å nyte sex, spesielt.
Det skjer noe med slimhinnene i skjede når hormonnivået daler. Dette kalles vaginal atrofi, og gjør at slimhinnene blir tørre, tynne og til dels sprukne. Dette kan gjøre at sex rett og slett gjør vondt. Og smerter påvirker alltid den seksuelle lysten på en negativ måte.
Så lurer du kanskje på om dette kan behandles og påvirkes. Det kan det nok. Mange kvinner har god hjelp av hormontilskudd. Det finnes ulike typer, som tabletter, plaster, hormonspiral i kombinasjon med spray til å ha på huden, etc. Dette kan fastlegen eller en gynekolog hjelpe med.
Men det finnes en del kvinner som pga hormonsensitive kreftsykdommer ikke kan bruke disse medikamentene, og det finnes kvinner som responderer dårlig på disse medikamentene og får bivirkninger.
Og det finnes også mange kvinner som av ulike årsaker ikke ønsker å bruke denne type hormontilskudd. Om din partner ønsker å gjøre noe med dette, må være hennes valg. Hvis hun ikke ønsker å ha et sexliv, er dette noe hun selv bestemmer over, selv om det vil kunne ha konsekvenser for parforholdet.
Jeg spør alltid mennesker som kommer til meg om det er partneren de ikke har lyst på, eller om de ikke lenger har lyst på og behov for sex. Svarene varierer. Noen sier de har et godt forhold til partner, de er gode venner, men de vil ikke lenger ha sex. Andre vil ikke lenger ha sex med partneren, og ønsker seg egentlig ut av forholdet, men vet ikke helt hvordan det vil gå med seg selv og partneren hvis de går.
Mange sier de absolutt har lyst til å ha lyst.
Disse tre eksemplene krever ulik tilnærming. Hvis de har et godt parforhold, men ikke ønsker sex, bør de være åpne om dette, og se om de finner en løsning med partneren.
Hvis de overhodet ikke har lyst på partneren seksuelt, eller ikke ønsker å forbli i parforholdet, så er problemstillingen en helt annen enn mangel på seksuell lyst.
Hvis personen har lyst til å ha lyst, bør de bli bevisste på hva som gjør at lysten mangler. Som sagt tidligere, kan overgangsalderen medføre tap av lyst og hormontilskudd kan hjelpe hvis dette kan brukes.
Det finnes også lokalt virkende hormontilskudd, såkalte vagitorier som innføres i skjeden. Noen kan man få uten resept på apotek og i enkelte helsekostforretninger, mens andre er reseptbelagte. Det har nå kommet et helt nytt produkt som inneholder en knøttliten dose testosteron, som også kan påvirke lysten positivt.
Hvis slimhinnene i skjeden er tørre, er det viktig å bruke en god glidekrem.
Det jeg opplever som den viktigste grunnen til mangel på lyst, særlig når det gjelder kvinner, er at kvinner ofte opplever at forholdet ikke oppleves tilfredsstillende på andre områder, og at de derfor føler de ikke har noe å gi seksuelt.
Når jeg spør kvinner som sier at de har lyst til å ha lyst, om hva de tror skal til, så havner det om rettferdig fordeling av ansvar og oppgaver i hjemmet, respekt, lojalitet, om å bli sett og satt pris på som den de er, bl. a. Med andre ord, så er det mange ikkeseksuelle forhold som må være på plass for å oppleve seksuell lyst, og å kunne jobbe mot et seksualliv som gir felles glede og opplevelse av nærhet.
Jeg vet ikke om dette ga deg det svaret du ønsket deg, men jeg anbefaler deg å få en dialog med partneren din.
Søk evt hjelp hos en sexologisk rådgiver hvis det er behov for dette. Hvis det ikke finnes sexologisk rådgiver der dere bor, er det mulig å få hjelp på telefon eller via videokonsultasjoner. Jeg håper det ordner seg for dere.
Vennlig hilsen Kristin.
Nyeste kommentarer
13.08 | 09:08
ja
08.07 | 10:15
Nydelig ord og gode refleksjoner. Gleder meg til å se deg igjen. Norsk fjordlandskap er også et godt sted for ettertanke etter et langt liv og en mer begrensa tidshorisont framover.
07.07 | 22:33
Tusen takk Kristin! Mange gode tanker som jeg tar med meg.Har aldri reist aleine på ferie, vil tro at en kjenner mer på egne følelser da, ensomheten og kontrastene til livet en lever. Sikkert sunt det
07.07 | 22:26
Heia Kristin.
En tankevekkende og godt beskrevet situasjon mange kjenner seg igjen i, men som kan være vanskelig å si med ord. Mange er alene i en «overfylt verden det alle har noen».