Smaken er som baken

3. desember 2019

Tenkte jeg skulle reposte et innlegg om fetisjer og seksuelle preferanser som jeg hadde i ukeavisa Nytt i uka for et par år siden.

 

Sommer 2017 hørte jeg p3’s program lørdagsrådet. ” Programmet hvor kjente folk blar i sitt livserfaringsarkiv for å hjelpe deg best mulig med det du måtte trenge hjelp til”. Lyttere søker hjelp til å løse ulike dilemma som dukker opp i livet.

Et av spørsmålene som kom denne lørdagen var fra en kvinne som hadde fått et relativt sært tilbud fra en bekjent. Han tilbød henne 20 000 koner for å sparke han i ballene. Hun ble fristet av pengene, men syntes dette var litt vanskelig å avgjøre. Da kvinnen også var gift, lurte hun på om hun eventuelt måtte snakke med mannen sin om det, da dette kan ses på som en seksuell handling.

Dette bringer meg over på et tema som til en viss grad er tabubelagt. Fetisjisme. (Seksuell fetisjisme er seksualitet der konkrete gjenstander, handlinger eller ideer blir tillagt seksuell tiltrekningskraft.) Noen ser for seg lakk og lær, andre blonder, men begrepet rommer så uendelig mye mer. Begrepet fantes faktisk fram til 2010 i diagnoselisten over psykiatriske lidelser under ” Personlighet- og atferdsforstyrrelser hos voksne” og beskrives som ”Forstyrrelser i seksuelle objektvalg” og ramses opp sammen med pedofili og andre tenningsmønstre som pr definisjon er kriminelle handlinger i Norge og de fleste andre land.

Som sexolog vet jeg at det å forvalte fetisjer eller spesielle seksuelle tenningsmønster på en god måte også kan bidra til å gjøre parforholdet spennende og tilføre samlivet innhold og fellesskapsfølelse. Mange bruker sin seksuelle arena til å leve ut sider ved seg selv som ikke kan leves ut i en ellers hektisk hverdag. For eksempel kan menn som i sitt profesjonelle liv har autoritet og makt, nyte å bli seksuelt dominert av sin partner. Kvinner kan også tenne både på å dominere og å være underdanig. Dette trenger ikke å bety at de dominerer eller lar seg trakke på i sitt daglige liv, men at dette er knyttet til hva de tenner på seksuelt.

Jeg tenker tvert om å være bevisst sine preferanser, sine ønsker og behov, viser at en er reflektert og kan gi seg over til lek og lyst, for å ha gode rom i hverdagen for å senke skuldre og samle energi.

Hvis vi googler fetisjisme, er det tydeligvis bare fantasien som setter en stopper for hva enkelte kan tenne på. Det å ha fetisjer, betyr at en dyrker spesielle rekvisitter eller kroppslige attributter for å oppnå seksuell tilfredsstillelse. De mest kjente fetisjer er lakk og lær, føtter og tær. Jo sjeldnere en fetisj er, jo vanskeligere vil jeg tro det er å finne noen å leve ut fantasien og lystene med. Under fotfetisjismer er hallux valgus (skeiv stortå) en gjenganger. Jeg har operert begge mine skeive stortær, så toget for å være gjenstand for denne type tenningsmønster er gått for meg.

Noen tenner på å bli frottert med harde håndklær, noen tenner på lær, latex/gummi, silke eller høye hæler, noen på å kikke og andre på å bli sett. Andre tenner på sokker, å bruke bleier og noen tenner til og med på bunad. Disse siste vil jeg tro har jula si på 17. Mai.

Pogonofile tenner på skjegg , mens balooners tenner på å blåse opp eller leke med ballonger. Det blir spekulert på om opplevelser i barneselskap og opphisselse (ikke nødvendigvis seksuell opphisselse) og glede i denne sammenhengen kan ha dannet grunnlaget for dette tenningsmønsteret. Ja, det skulle være en fetisj som passer til de fleste av oss.

Jeg vil tro at i internettalderen er det lettere å finne noen å dele interesse med enn tidligere. Mange snakker nok aldri om sine preferanser da det er skambelagt, mens andre er heldige å ha en partner som en kan leve ut seksuelle fantasier og preferanser med. Vi kan lure på hva som gjør at vi er så ulike i forhold til hva som tenner oss seksuelt. Det er ulike teorier på dette, men det handler nok ofte om i hvilke situasjoner vi har opplevd begeistring og opphisselse og kanskje til og med omsorg eller har blitt sett i oppveksten.

Årsakene kan nok variere, men regelen må være at hvis det ikke oppleves som problematisk for en selv eller andre, så er det ok, ja, tvert imot er det ofte med på å bringe glede, fryd og spenning inn i livet til de det gjelder.

Andre kan ha mange meninger og fordommer i forhold til dette, men ANDRE har faktisk ingenting med det, hvis de ikke blir negativt berørt av det. En av mine lærere i sexologi sa alltid at for å få forståelse for andres seksuelle gleder og preferanser, så tenkte han på sin far og lykken i hans øyne når han tok en bit gammelost. Han forsto ikke fasinasjonen, men så at dette var viktig for faren.

Jeg for min del, som både like blondeundertøy og høye hæler, vet ikke alltid hvor grensen mellom eventyrlyst, estetikk, nytelse og fetisjisme går. Mulig det også gir grunnlag for en psykiatrisk diagnose?